Duizeligheid

Duizeligheid is een vervelende klacht die in verschillende vormen kan voorkomen. U kunt last hebben van een milde duizeligheid, die u af en toe stoort in uw dagelijks functioneren. Of de duizeligheid kan zo ernstig zijn dat u totaal niet meer kan functioneren.

Duizeligheid is dan ook een complexe klacht. Er kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Zo kan duizeligheid ontstaan door klachten aan hart of longen, stress, ademhalingsproblemen, medicatie, infecties, een lage bloedsuikerspiegel, lage bloeddruk of problemen met het evenwichtsorgaan. Maar ook problemen in de nek, een verstoorde samenwerking van de ogen kunnen een rol spelen.

Duizeligheid

Duizeligheid vanuit de nek

Dit wordt ook wel cervicogene duizeligheid genoemd. Door het niet goed functioneren van de wervels hoog in de nek kunnen pijnklachten optreden, maar ook duizeligheid. In de gewrichten en pezen van de nek, zitten sensoren die informatie over de beweeglijkheid en stand van de nek en het hoofd ontvangen. Deze informatie wordt normaal gesproken doorgegeven aan de hersenstam en de kleine hersenen. Deze informatie wordt vergeleken met informatie van de ogen mbt de positie tov de horizon en informatie uit het evenwichtsorgaan. Een verstoring van de functie van de nek, geeft afwijkende informatie door, dit kan daardoor leiden tot duizeligheid. De duizeligheid kan geassocieerd zijn met andere symptomen als angst, transpireren, geeuwen, zuchten, misselijkheid en braken.

Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD)

Een van de oorzaken van draaiduizeligheid (vertigo) is BPPD. De meest voorkomende goedaardige vorm van draaiduizeligheid is BPPD (Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid). Mensen met BPPD hebben last van positioneringsduizeligheid (of ervaren een draaisensatie) die ontstaat na het maken van een specifieke beweging met het hoofd, bijvoorbeeld bij het omdraaien in bed of bij het omhoog kijken. Hoe sneller het hoofd wordt bewogen, hoe heviger de klachten. De klachten houden gewoonlijk niet langer dan één minuut aan. Sommige patiënten zijn gedurende de duizeligheid ook misselijk of moeten braken.

Intake

Het belangrijkste tijdens de intake is om duidelijk te achterhalen wat de oorzaak is van de duizeligheid. Voor u is het daarom van belang om de duizeligheid zo goed mogelijk probeert te omschrijven. Er zullen veel vragen gesteld worden om te kijken of er nog andere neven symptomen zijn die het makkelijker maken om de oorzaak van de duizeligheid te verklaren.

Tijdens het onderzoek wordt gekeken naar de werking van het zenuwstelsel. Hiervoor er naar oogbewegingen gekeken worden en gehoorfunctie. Ook zal de bloeddruk gemeten worden in zowel liggende als staande positie. Verder wordt de nek en het hoofd onderzocht. Het onderzoek wordt zo uitgebreid uitgevoerd aangezien duizeligheid door zoveel oorzaken veroorzaakt kan worden.

Na de intake en onderzoek zal u uitleg krijgen over de gevonden resultaten en de eventuele behandelwijze zal met u besproken worden. Mocht er geen indicatie voor behandeling  gevonden worden dan zal u teruggestuurd worden naar de huisarts voor verder onderzoek.

Behandeling

Doel van de behandeling is verbetering van het verband tussen de drie factoren, die samen het evenwichtsgevoel bepalen. Onderdeel van de behandeling bij BPPD is veelal stimulatie van het evenwichtsorgaan met gerichte oefeningen of behandelingen. De chiropractor kan een zogenaamde kiep-oefening, de Epley-manoeuvre, uitvoeren. Vaak krijgt u oefeningen mee voor thuis, de oefeningen volgens Brandt-Daroff. Bij cervicogene duizeligheid worden correcties van nek en/of rug gedaan door middel van chiropractische gewrichtscorrecties. Ook kan het zijn dat de chiropractor uw enkels behandeld omdat deze, net als de nek, ook veel sensoren bevatten die informatie geven over de stand van het lichaam.