Verschil chiropractie – fysiotherapie

De fysiotherapeut is meer gericht op het spierstelsel en oefeningen. Dus een andere invalshoek. Manueel therapie is een specialisatie van de fysiotherapie. Binnen de manuele therapie bestaan verschillende stromingen, bij de een worden wel manipulaties uitgevoerd, bij de andere alleen mobiliserende technieken. Ook in de manuele therapie wordt het bewegingsapparaat behandeld maar ligt er minder nadruk op de mens als geheel. De manipulaties zijn ook anders.

Osteopaten werken wel holistisch en behandelen vaker door middel van mobilisaties. Een groot verschil is dat zij zich vooral ook bezighouden met klachten die te maken hebben met de organen en het ritme van het hersenvocht. Zij trachten door middel van specifieke technieken de beweeglijkheid en de doorbloeding van organen te verbeteren en zo klachten te verhelpen. Zowel chiropractoren als manueel therapeuten richten zich hier niet op.

De chiropractor heeft daarnaast een universitaire opleiding gericht op vooral wervelkolomklachten. De fysio/ manueel therapeut volgde een HBO-opleiding waarbij nek- en rugklachten slechts een onderdeel zijn. De manueel therapeut volgde daarna in de weekeinde een vervolgopleiding.

Let wel: bij acute lage rugklachten is manipulatie aantoonbaar effectiever dan fysiotherapie!

Daarnaast kan een chiropractor ook uw röntgenfoto’s en MRI-scan lezen om een zo compleet mogelijk behandelplan voor u te maken.

Chiropractie Manuele therapie
Zelfstandig beroep Specialisme van fysiotherapie
5 jarige universitaire opleiding + GEP jaar 4 jaar HBO + deeltijd specialisatie
manipulaties staan centraal gebruikte techniek afhankelijk van opleiding
röntgenfoto’s/ MRI beoordelen focus op oefeningen
breed opgeleid in algemene diagnostiek

Chiropractie en fysiotherapie kunnen een goede aanvulling op elkaar zijn.

Chiropractor José werkte vroeger als fysiotherapeute en is daarom met de technieken van beide vakken goed bekend.