Baby’s

Klachten bij baby’s vanuit de wervelkolom uiten zicht anders als bij volwassen. Een tevreden baby van enkele dagen of weken oud begint te huilen en kan veranderen in een huilbaby. De ouders weten niet hoe zij hun kind moeten helpen wat leidt tot problemen voor het hele gezin.

Chiropractoren behandelen al meer dan 100 jaar kinderen van alle leeftijden. Chiropractie is zeer effectief en heel veilig voor kinderen. De behandeling bestaat uit lichte druktechnieken om blokkades te corrigeren, en valt niet te vergelijken met een behandeling voor volwassenen.

Oorzaken

Een kind heeft met veel fysieke stress te maken gedurende de groei. Het eerste wat een wervelkolom in de groei meemaakt is de houding die hij gedwongen wordt aan te nemen in de baarmoeder. Veel vrouwen zullen gehoord hebben dat foetale houdingen, zoals stuit- of dwarsligging, problemen kunnen veroorzaken tijdens de bevalling. Wat vaak minder bekend is, is dat zulke houdingen ook invloed hebben op de wervelkolom van de foetus.

Zelfs bij een normale bevalling wordt er veel druk uitgeoefend op het lichaam van de baby. Denk aan het trekken aan het hoofdje van de baby en nekje om door het geboortekanaal te komen. En vervolgens moet daarna zeer voorzichtig worden omgegaan met het hoofdje en nekje. Een keizersnede lijkt dan minder traumatisch, maar het tegendeel blijkt waar. Verloopt een bevalling minder voorspoedig, bijvoorbeeld geassisteerd door vaccuumpomp etc dan is helemaal makkelijk voor te stellen dat de krachten op het baby lichaampje nog groter zijn.

Symptomen bij baby’s

Maar liefst 10-15% van alle pasgeboren baby’s huilt overmatig en is ontroostbaar. Vaak gaat dit gepaard met het optrekken van de beentjes, gespannen vuistjes en overstrekken. Klachten van een pasgeboren baby kunnen gerelateerd zijn aan irritatie van het zenuwstelsel door blokkades in de rug. Zulke klachten kunnen zijn:

 • Onrustig, nerveus, veel huilen
 • Slaapproblemen/ ritmeproblemen
 • Voorkeurshouding van het hoofd of bekken
 • Overstrekken
 • Problemen met zuigen, aanleggen/ -happen aan de borst
 • Naar de oren grijpen
 • Asymmetrische vorm van het hoofd
 • Asymmetrisch bewegen van de armen en/of benen
 • Extreem huilen bij aan- en uitkleden
 • Geprikkeld/onrustig/schrikkerig
 • Slecht verdragen van voeding
 • Vertraging in ontwikkelings-mijlpalen (rollen, kruipen, lopen, etc.)

Een veel genoemd probleem bij kinderen is het KISS-syndroom (Kopgewrichten Invloed op Storingen in de Symmetrie). Dit syndroom omvat een uitgebreid scala van klachten die bij baby’s en kinderen kunnen voorkomen, waaronder het vele huilen, een voorkeurshouding en overstrekken. Soms gaat het ook om vagere klachten. Al deze klachten kunnen voortkomen uit een blokkade in het gebied van de bovenste nekwervels en de ongewenste aanpassingen die het lichaam hierop maakt.

Naast de het KISS-syndroom worden meerdere andere diagnoses behandeld door de chiropractor. Het kan dus zijn dat ook de rest van de rug en het bekken van uw baby wordt behandeld. De chiropractor zal alle wervels van uw baby bij ieder bezoek helemaal nakijken om te zien waar er behandeld moet worden en of er verbetering optreed.

Vanzelfsprekend wordt bij de behandeling rekening gehouden met de kwetsbaarheid van de baby. De chiropractische behandeling van baby’s is veilig en bestaat uit zachte druktechnieken en lichte mobilisatie technieken. De druk die gebruikt wordt is niet meer dan de druk die comfortabel voelt op uw oogbol. Baby’s van alle leeftijden kunnen worden behandeld.

Echter niet alle problemen komen voort uit blokkades in de wervelkolom. Een chiropractor zal altijd beoordelen of een behandeling nodig is of niet.