Rugpijn en bekkeninstabiliteit tijdens zwangerschap

Chiropractie kan een uitkomst zijn voor de vrouw tijdens de zwangerschap. Ook met een zwangere buik is het mogelijk om behandeld te worden, zelfs tot de uitgerekende datum! Dit kan voor het kindje dat in de buik groeit op een veilige manier gebeuren.

Oorzaken

Het is niet ongebruikelijk dat zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap klachten in de lage rug en het bekkengebied krijgen. Dit heeft te maken met de verandering in de hormoonspiegel, de toename van het lichaamsgewicht en de verandering van de lichaamshouding. Als de klachten vroeg in de zwangerschap ontstaan of toenemend erger worden kan dit te wijten zijn aan een probleem in het functioneren van het bekken of de wervelkolom. Het is dan verstandig om dit te laten behandelen, zodat de zwangerschap zo optimaal mogelijk kan verlopen.

Symptomen

Lage rugklachten tijdens de zwangerschap zijn vaak te wijten aan de veranderde stand van het bekken en de lage rug. Doordat het kindje steeds groter en zwaarder wordt, wordt de neerwaartse trekkracht aan de voorkant van de wervelkolom steeds groter, met als gevolg dat het bekken naar voren kantelt, en de onderrug wat holler wordt. Dit leidt tot irritatie van de gewrichten van het bekken (SI-gewrichten en schaambeen), tussen de wervels en verkramping van bepaalde spiergroepen en dus tot pijn. Dit kan lokale pijn zijn, of uitstralende pijn in de billen, liezen of benen: de zogenaamde zwangerschapsischias.

Behandeling

Cchiropractie tijdens uw zwangerschap is veilig, het heeft geen negatief effect op u of op uw ongeboren kind. Vrouwen die tijdens hun zwangerschap bij een chiropractor onder behandeling zijn geweest, voelen zich tijdens de zwangerschap en de bevalling zelfs zekerder. Onze chiropractoren passen hun behandelingen, technieken en de behandeltafels zodanig aan dat u in ieder stadium van de zwangerschap behandeld kunt worden. Tot op de laatste dag van uw zwangerschap kunnen wij chiropractische behandelingen geven.Chiropractie kan het functioneren van de lage rug en het bekken verbeteren en tegelijk ook een maximale ruimte in de buikholte bevorderen. Bovendien verbetert chiropractie de functie van het bekken en daarmee de voorbereiding op de bevalling.

Bekkeninstabiliteit

Instabiliteit van het bekken komt vaak voor tijdens of na de zwangerschap. Bekkeninstabiliteit veroorzaakt pijn rond de bekkengewrichten en het schaambeen. Soms kan dit een hypermobiliteit van de gewrichten veroorzaken, waardoor pezen rond het bekken het lichaamsgewicht niet meer kunnen dragen. In de meeste gevallen kunnen de spieren dit opvangen, maar als de spieren niet de juiste aansturing van het zenuwstelsel krijgen, kan bekkeninstabiliteit ontstaan. De chiropractische behandeling voor bekkeninstabiliteit is niet te vergelijken met de behandeling van een geblokkeerd bekken. Bij bekkeninstabiliteit beweegt het bekken te veel en is het juist het doel om dit weer stabiel te krijgen. Dit gebeurt door middel van correcties en oefeningen. Hierdoor kan het zenuwstelsel weer optimaal functioneren en verloopt de aansluiting van de spieren weer naar wens.

Wetenschappelijk onderzoek:

Stuber, K.J., Smith, D.L., 2008. Chiropractic treatment of pregnancy-related low back pain: a systematic review of the evidence. JMPT Jul-Aug; 31 (6): 447-54.