Hernia

Een hernia (voluit: Hernia Nucleus Pulposus, HNP) is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Deze uitstulping drukt op een zenuw, waardoor pijnklachten in het been ontstaan, eventueel met verschijnselen van uitval van de zenuw (doof gevoel, krachtsvermindering). Oorzaken van een hernia zijn niet altijd duidelijk.

Het is niet altijd duidelijk waarom een hernia ontstaat. Soms wordt het gerelateerd aan zwaar werk, of werk waarbij men vaak voorover staat of buigt. Maar juist ook een gebrek aan activiteit en veel zitten kunnen leiden tot een hernia. Wat we wel weten is dat het ontstaan van een hernia een geleidelijk proces is, al kunnen de klachten wel heel plotseling beginnen. Hernia’s zijn niet echt erfelijk, maar ze komen wel vaak bij meerdere familieleden voor. Mogelijk heeft dit te maken met bepaalde gewoontes in levensstijl die de kans op een hernia vergroten, zoals roken, wel of niet sporten etc.

Waaraan herkent u een hernia?

  • pijn of een tintelend/doof gevoel in een been, vaak ook onder de knie;
  • de pijn verergert met hoesten, niezen, persen en bepaalde houdingen;
  • soms kan er krachtsverlies optreden in het been;
  • lage rugpijn kan aanwezig zijn, maar de pijn in het been overheerst meestal.

Huisarts raadplegen

Als u problemen heeft met de controle over de blaas en darmen, dan kan het zijn dat u een grote hernia heeft, cauda equina syndroom, genaamd. Neemt u dan met spoed contact op met uw huisarts voor een doorverwijzing naar een neuroloog.

Bij de chiropractor

Als u voor het eerst bij de chiropractor komt dan zal de chiropractor u eerst vragen stellen over uw klachten en een onderzoek doen om de oorzaak van uw problemen te achterhalen. U krijgt altijd uitleg over de bevindingen en, met uw goedkeuren, kan een behandeling worden gestart. Naast de behandeling zal uw chiropractor u ook adviseren over praktische dingen om het uw rug tijdens het herstellen makkelijker te maken, zoals houding, levensstijl en oefeningen. Als aanvullend onderzoek nodig is, of er indicaties zijn dat chiropractie niet uw beste optie is, zal dit met u worden besproken en een verwijzing naar uw huisarts volgen.

 

Behandeling verlaagt de druk op de zenuw

Het goede nieuws is dat veruit de meeste hernia’s zonder operatie herstellen, al kan dit enkele maanden duren. Vaak kan de chiropractor helpen het herstelproces te versnellen. De chiropractor heeft verschillende technieken voor de behandeling van een hernia of bij ischias. Het doel is de ruimte voor de zenuw en de beweeglijkheid van het gebied te vergroten om zo de irritatie van de zenuw te verminderen. Dit kan onder andere met bepaalde rek- of tractie technieken, manipulatietechnieken en technieken gericht op het verminderen van spierspanning. De behandeling zelf is meestal niet pijnlijk en wordt aangepast aan uw mogelijkheden.