Scoliose

Een scoliose is een zijwaartse kromming in de wervelkolom. Deze ontstaat vaak in de kinderjaren, met name in de leeftijdsgroep van 8-12 jaar. Ondanks jarenlange studies is het nog steeds moeilijk om een scoliose te verklaren.

De chiropractor onderscheid een structurele scoliose of een functionele scoliose. De laatste kan bijvoorbeeld ontstaan door een beenlengteverschil. Is bijvoorbeeld het linkerbeen korter, dan staat het bekken aan die kant lager. De onderrug buigt zich dan naar de kant van het langere been en de bovenrug naar de kant van het kortere been. Hierdoor ontstaat een S-bocht.

Rugpijn of klachten tussen de schouderbladen

Door de veranderde stand van de wervelkolom functioneren de verschillende gewrichten tussen de wervels anders. Dit kan op termijn zorgen voor stijfheid en/of pijnklachten van gewrichten, spieren en banden. Voor veel mensen is dit ook pas het moment dat ze erachter komen dat ze een scoliose hebben. Een wervelkolom met een scoliose slijt ook anders dan een rechte wervelkolom.

De chiropractor is gespecialiseerd in het corrigeren van de gewrichten van de wervelkolom. Bij een scoliose houdt de chiropractor rekening met de stand van de individuele gewrichten en kan zo de pijnklachten verminderen en soepelheid van de gewrichten verbeteren. Wanneer u röntgenfoto’s heeft laten maken van uw rug om de scoliose in beeld te brengen, zal de chiropractor deze uiteraard met u bekijken.