Schouderklachten

Nek-, schouder- en armpijn zijn een van de meest behandelde klachten binnen praktijk van de chiropractor. Helaas lopen nog teveel mensen lang met schouderklachten rond omdat de oorsprong van de klachten onbekend is.

Afhankelijk van hoe ernstig het probleem is kunnen de klachten soms in het begin wisselend aanvoelen, waardoor het lijkt of de klacht weg is of aan het herstellen is. Echter na verloop van de tijd wordt de pijn ernstiger en kan zelfs constant worden en gaan uitstralen naar de (boven)arm.

Bij ernstige klachten kan de hand gaan meedoen en ontstaat er een slapend of doof gevoel in de hand en wordt de kracht minder. Hierdoor kunnen activiteiten in het dagelijks leven moeilijk zijn en soms verstoren de klachten ook de nachtrust.

Oorzaken schouderklachten

Geïrriteerde pezen van de schoudermanchet (rotator cuff) zijn een grote veroorzaker van schouderklachten, op termijn kunnen deze zelfs een van de slijmbeurzen in de schouder infecteren.

Ook kan een geïrriteerde zenuw en/of vastzittende hals- of ruggenwervels de oorzaak zijn. De zenuwen lopen door de halswervels en van  daar door naar de schouder en arm. Een gedegen intake gesprek en onderzoek is dan ook belangrijk om de oorzaak te achterhalen! Alleen zo kan de juiste behandeling gestart worden. Klachten kunnen verder geleidelijk of plotseling ontstaan.

  Geleidelijk ontstaan:

 • Verkeerde houding, bijv. uren achter computer, tablet of televisie zitten;
 • Psychische of lichamelijke spanning waardoor de spierspanning stijgt wat leidt tot meer spanning op de pezen van de schouder, druk op de wervels en mogelijk ook de zenuwen;
 • Slijtage (artrose) van de halswervels, tussenwervelgewrichten of afname van de hoogte van de tussenwervelschijven;
 • Langdurig vaak dezelfde beweging maken met de arm (op het werk, bij klussen, etc).
  Plotseling ontstaan:

 • Forceren van de nekwervels door een val, zwaar tillen, slechte (slaap)houding of een plotselinge draaiende/trekkende beweging van de arm;
 • (Verkeers)ongeval waarbij het ‘whiplasheffect’ optreedt;
 • Kou op de nek/ schouderspieren;
 • Soms zonder duidelijke oorzaak, wanneer de schouder al kwetsbaar was door de bovengenoemde factoren en nu een is een relatief ‘normale activiteit’ ineens de spreekwoordelijke druppel die zorgt dat de schouder ineens klachten geeft.

Onderzoek

De chiropractor zal uw spieren, pezen, gewrichten en zenuwen onderzoeken om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Doorgaans wordt er ook een echo van de schouder gemaakt. Mocht u zelf al elders een echo, rontgenfoto of MRI hebben laten maken, dan bekijken wij deze ook. Het is doel is om te achterhalen waarom eventuele spieren, pezen, gewrichten en zenuwen niet op een normale manier functioneren.

Behandeling

Doorgaans zijn de schouderklachten goed met chiropractie te behandelen. Afhankelijk van de oorzaak beschikt de chiropractor over verschillende technieken.

De chiropractor behandeld de gewrichten door specifieke druktechnieken (manipulatie en mobilisatie technieken) op de wervels en indien nodig ook op de schouder of arm. Hierdoor hersteld de bewegingsvrijheid van het gewricht en zal de pijn afnemen. Ook zal er weer meer ruimte zijn voor de zenuwen en pezen. Daarnaast krijgen de spieren dan weer hun normale spanning.

Voor de spieren en pezen kan daarnaast triggerpoint therapie en dry needling gebruikt worden. Tevens zal de chiropractor u advies geven over hoe om te gaan met de klachten en wat u thuis het beste (niet) kunt doen. Vaak krijgt u ook oefeningen mee, met name als de pijnklachten afnemen, en de schouderspieren weer getraind kunnen worden. Dit om herhaling van de blessure zoveel mogelijk te voorkomen.

Voor hardnekkige, zogezegd chronische schouderklachten, en verkalkte pezen, beschikt de praktijk over de mogelijkheid om met shockwave therapie te behandelen.