RSI/ CANS

Repetitive Strain Industry (RSI) of Complains of Arms Neck and Shoulder (CANS) zoals het tegenwoordig heet, is een verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, armen, schouders en/ of nek. Deze klachten worden veroorzaakt door repeterende bewegingen. Dit geeft een continue spierspanning die spier- en gewrichtsklachten veroorzaakt.

Symptomen

Het verloop van de klachten is heel geleidelijk, veel mensen kunnen daardoor geen duidelijke oorzaak van de klachten aangeven. Aanvankelijk is er alleen plaatselijk vermoeidheid en soms pijnklachten tijdens of na het werk, meestal tegen het einde van de werkdag. De pijn is tijdelijk en niet echt hinderlijk, ook kunt u een koud of doof gevoel ervaren.

Wanneer de klacht onbehandeld blijft zal de vermoeidheid niet meer weg gaan en begint de pijn hinderlijk te worden. Er begint krachtsverlies op te treden en u kunt minder goed uw werk doen. Ook andere symptomen zoals tintelingen, irritatie, zwelling, doof gevoel en verlies van grijpvermogen kunnen zich voordoen.
Als de klachten zich nog verder ontwikkelen wordt de pijn constant en zal de nachtrust erdoor verstoord worden. De klachten zijn nu ook buiten het werk aanwezig.

Behandeling

Bij RSI is er dus sprake van overbelasting, het belangrijkste is dus rust nemen. Verder kunt u bij acute klachten ijs leggen op de pijnlijke plek. Dit vermindert de pijn en de inwendige zwelling neemt af.
De chiropractor zal onderzoeken waar de oorzaak van de klacht ligt. De plaats waar u de klachten ervaart is namelijk niet altijd de plaats waar de oorzaak van de klacht ligt. Er zal onder andere gekeken worden naar de beweeglijkheid van de gewrichten in en rondom het gebied van de klacht. Afhankelijk van de bevindingen uit het onderzoek zal de chiropractor de beweeglijkheid van de verschillende gewrichten optimaliseren. Dit zorgt ervoor dat het zenuwstelsel weer goed kan functioneren. Hiernaast zal uw chiropractor advies geven inzake werkhouding en eventuele aanpassingen.