Behandeltechnieken

De chiropractor maakt o.a. gebruik van manuele behandeltechnieken en typisch chiropractische behandelmethoden. De meest kenmerkende chiropractische behandeltechniek is de manipulatie van de wervelkolom of perifere gewrichten in armen en benen.

In de volksmond wordt ook wel ‘kraken’ genoemd. Dit is een toepassing van een specifieke druk op een wervel of botstructuur in een specifieke richting, met als doel abnormale bewegingspatronen of bewegingsbeperkingen van gewrichten op te heffen.

Als het gewricht word losgelaten kunt u een geluid horen. Dit zijn geen botten of banden die over elkaar schuren, maar gas dat vrijkomt door een drukverlaging in het gewricht. Door negatieve druk ontstaan gasbellen in de gewrichtsvloeistof en deze geven het krakend geluid. U kunt het vergelijken met bijvoorbeeld een pot jam of wijnfles die u voor het eerst opent.

Deze techniek vormt slechts een onderdeel van de totale behandeling door de chiropractor. Andere technieken behoren ook tot de mogelijkheden zoals:

  • gewrichtsmobilisaties (waaronder activator en drops)
  • tractie (waaronder flexie-distractie)
  • myofasciale technieken
  • verschillende taping methodes
  • dry-needling
  • corrigerende oefeningen etc.
  • shockwave

Voor specifieke aandoeningen kunnen specifieke behandelmethodes ingezet worden (bijvoorbeeld Epley’s manoeuvre bij duizeligheid). Binnen de verschillende specialisaties kan gebruik gemaakt worden van technieken die niet tot de ‘standaard’ chiropractische behandeltechnieken horen. Ook voor baby’s, kinderen en zwangere vrouwen worden doorgaans andere technieken gebruikt.

Activator

Dit veer-geladen apparaat wordt tijdens de behandeling gebruikt als alternatief voor de handmatige correctie techniek. Het geeft een gecontroleerd, licht en snel stootje op het te corrigeren gewricht. Vaak wanneer een zachtere behandeling gewenst is, zoals voor de kleinere gewrichten in nek, handen en voeten. De relatief lichte druk die zo kan worden uitgeoefend maakt deze vorm van correctie ook zeer geschikt voor behandeling van kinderen en ouderen.

Behandeling met activator

Drops

De behandelbank van de chiropractor bestaat uit verschillende kussens. Voor elk deel van de wervelkolom één (bekken, onder- en bovenrug). Deze kussens kunnen een klein stukje ‘vallen’ t.o.v. hun normale positie, ongeveer een cm. De zogenoemde ‘drop’. Door specifieke druktechnieken op de wervels te combineren met zo’n ‘drop’, kan de chiropractor heel precies een wervel corrigeren.

Om de gewrichten van armen en benen met ‘drops’ te kunnen behandelen heeft de chiropractor een los soort kussentje, dit wordt een ‘speeder board’ genoemd.

Rugpijn Geldrop

Flexie-distractie

Deze techniek combineert 2 biomechanische modellen, axiale tractie en flexie, voor de behandeling van lage rugklachten met uitstraling in het been. De methode wordt vaak toegepast bij patiënten met lage rugpijn, ischias, kanaalstenose of een hernia. De patiënt ligt hierbij op de buik, vervolgens wordt de rug iets uit elkaar getrokken en het achterste gedeelte van de tafel waar het bekken en de benen op liggen, wordt op en neer bewogen. De chiropractor geeft met de hand een tegendruk op het gewenste niveau van de wervelkolom. Zo kan specifiek flexie-distractie worden toegepast. Dit rekt de banden aan de achterzijde van de wervelkolom, vergroot de beweging tussen de facet gewrichtjes en de ruimte in het zenuwkanaal.

Chiropractie Geldrop