Tintelingen/ doofheid arm(en)

Tintelingen in de arm kunnen meerdere oorzaken hebben. Ook komen ze nogal eens voor in combinatie nek en/of schouderklachten. Afhankelijk van hoe ernstig het probleem is kunnen de klachten soms in het begin wisselend aanvoelen, waardoor het lijkt of de klacht weg is of aan het herstellen is. Echter na verloop van de tijd worden de tintelingen frequenter en kan zelfs pijn ontstaan in de (boven)arm. Bij ernstige klachten kan ook de kracht minder worden in de hand/ arm. Hierdoor kunnen activiteiten in het dagelijks leven moeilijk zijn en soms verstoren de klachten ook de nachtrust.

Oorzaken

Vaak spelen een geïrriteerde zenuw en/of vastzittende hals- of ruggenwervels een rol bij de oorzaak van deze klachten. De zenuwen lopen door de halswervels en vandaar door naar de schouder en arm. Klachten kunnen zowel geleidelijk of plotseling ontstaan.

Geleidelijk ontstaan:

  • Verkeerde houding, bijv. uren achter computer, tablet of televisie zitten
  • Langdurig in een houding zitten
  • Psychische of lichamelijke spanning waardoor de spierspanning stijgt wat leidt tot verminderde beweeglijkheid van de wervels en mogelijk ook irritatie van gewrichten, spieren en zenuwen
  • Slijtage (artrose) van de halswervels, tussenwervelgewrichten of afname van de hoogte van de tussenwervelschijven

Plotseling ontstaan:

  • Forceren van de nekwervels door een val, zwaar tillen, slechte (slaap)houding of een plotselinge draaiende/trekkende beweging van de arm
  • (Verkeers)ongeval waarbij het ‘whiplasheffect’ optreedt
  • Kou op de nek/ schouderspieren

Onderzoek

Na een uitgebreid intake gesprek, doet de chiropractor een onderzoek om de oorzaak van de klachten te achterhalen:

  • zenuwbanen
  • gewrichten
  • spieren

Heeft u elders al röntgenfoto’s of een MRI- of CT-scan laten maken. Dan bekijkt de chiropractor deze ook met u. De chiropractor legt daarna uit waar de klachten vandaan komen, zodat u leert hoe u zelf de klachten kan beïnvloeden.

Behandeling

Doorgaans zijn deze klachten goed met chiropractie te behandelen. Het is doel is om de gewrichten weer hun natuurlijke beweeglijkheid terug te geven zodat er weer ruimte is voor de zenuwen. Ook zullen de spieren dan weer hun normale spanning krijgen. De chiropractor doet dit door specifieke druktechnieken op de wervels en indien nodig ook op de schouder, arm of hand. Hierdoor hersteld de bewegingsvrijheid van het gewricht en zal de pijn afnemen. Daarnaast zal de chiropractor u advies geven over hoe om te gaan met de klachten en wat u thuis het beste (niet) kunt doen. Vaak krijgt u ook oefeningen mee om de behandleing te ondersteunen.