Whiplash

Het woord whiplash komt uit het Engels en betekent zweepslag, het verwijst naar een nekletsel wat ontstaan is door een kop-staart botsing. Bij dit soort ongevallen wordt het hoofd naar achteren geslingerd waarna het hoofd weer snel terug naar voren beweegt. Wanneer u van opzij wordt aangereden kan hetzelfde letsel ontstaan doordat het hoofd snel opzij beweegt. Doordat de nek met grote snelheid naar zijn uiterste wordt bewogen kan letsel ontstaan aan het bindweefsel, de spieren en de nekwervels.

Hoewel whiplash gewoonlijk geassocieerd wordt met een auto-ongeval, kan dit type letsel ook op andere manieren ontstaan. Bijvoorbeeld bij het sporten door een trap of een ongeval op de werkvloer of thuis. Te denken valt aan een val of een duw van achteren.
Ook is het mogelijk dat het whiplash letsel in andere delen van de wervelkolom voorkomt, waaronder de onderrug.

Verschillende gradaties

Er zijn verschillende gradaties van whiplash. Soms is het letsel klein en zult u een pijnlijk plek in de nek hebben en last van stijfheid. Bij ernstiger letsel kan de pijn hevig zijn met bijkomende symptomen zoals verlammingsverschijnselen in armen, schouders en/of handen. Ook hoofdpijn, wazig zien, misselijkheid, geheugenverlies en concentratieproblemen komen regelmatig voor. Afhankelijk van de ernst van het letsel kunnen de gevolgen ernstig en permanent zijn.

In geval van een lichte whiplash zijn er niet meteen klachten. Onderzoek heeft uitgewezen dat een hoog percentage van de slachtoffers in eerste instantie op de EHBO terechtkomt . Vaak wordt dan verteld dat er een simpele verrekking heeft plaats gevonden en dat dit met rust zal verbeteren. De symptomen komen dan pas na uren, weken of soms zelfs maanden. Ook is het mogelijk dat er onmiddellijk na het ongeval pijn of andere symptomen optreden, die na verloop van tijd afnemen. Op een later tijdstip kunnen er dan echter weer opnieuw ernstige klachten zijn.

Een zware whiplash is meestal direct na het ongeval voelbaar. De pijn is heviger en dit gaat vaak ook gepaard met hoofdpijn, duizeligheid, wazig zien, slecht slapen, misselijkheid, geheugenverlies, prikkelbaarheid en concentratiestoornis.

Wat gebeurt er in het lichaam bij een whiplash

Uw hoofd balanceert op uw nek welke bij elkaar gehouden wordt door banden, spieren en gewrichten. In het gebied rond de nek is een complex bewegingsmechanisme, er bevinden zich ongeveer 35 gewrichten. Nek, ook wel cervicale wervelkolom genoemd, omhult en beschermt het ruggenmerg. De zenuwen die vanuit het ruggenmerg vertakken komen tussen de wervels naar buiten. Door een whiplash kan een zenuwbaan geïrriteerd raken of bekneld komen. Dit kan leiden tot pijn, een doof gevoel, tintelingen of een zwaar gevoel in de armen.

Bij een whiplash worden de banden die de nekwervels bij elkaar houden teveel uitgerekt, hierdoor kunnen zij de wervels niet goed ondersteunen, dit betekent dat de nekspieren meer te verduren krijgen. Het is mogelijk dat deze ook verrekken en ze zelfs kleine scheurtjes vertonen, hierdoor wordt de spierfunctie en kracht van de nekspieren minder. Als gevolg hiervan wordt het balanceren van het hoofd op de nek moeilijker en de normale beweging beperkt.

Behandeling

Chiropractoren zijn gespecialiseerd in klachten van de wervelkolom en speciaal opgeleid om een whiplash te constateren en te behandelen. De chiropractor zal onderzoeken hoe ernstig het letsel is en welke behandeling voor u het beste is. Uw medische verleden is hierbij ook van belang, gezien het uw huidige klachtenpatroon kan beïnvloeden.

Een lichamelijk onderzoek en indien nodig röntgenfoto’s helpen om de aard van het letsel goed in kaart te brengen. Indien er na het ongeval al röntgenfoto’s gemaakt zijn in het ziekenhuis, dan zal de chiropractor deze voor u opvragen. Chiropractische behandelingen herstellen de normale beweeglijkheid van de nek en verlichten de pijn. Hierdoor komt de nek weer in balans.