3 Verschillen tussen verstuikingen en verrekkingen

Als ervaren chiropractor wil ik graag alle vragen beantwoorden die ik van onze patiënten ontvang beantwoorden. Een veel voorkomende vraag is; wat is het verschil tussen verstuikingen en een verrekkingen? Beide zijn blessures van het bewegingsapparaat die veel voorkomen en mensen vaak door elkaar halen. We zullen proberen dit uit te leggen om verwarring tegen te gaan.

Laten we eens kijken naar de drie verschillen tussen verstuiking en verrekking.
1. Verstuikingen en verrekkingen plagen verschillende lichaamsdelen

Volgens de National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases  noemen we het een verstuiking als het een uitrekking of scheurtje in een gewrichtsband is die voor de stabiliteit zorgt. We noemen het een verrekking als er een uitrekking of scheurtje ontstaat in de aanhechting van de spier of pees.

2. Verstuikingen en verrekkingen hebben over het algemeen een verschillende oorzaak
Vallen of (te ver) de verkeerde kant op buigen zorgen meestal voor een verstuiking, deze beweging zorgt voor een onnatuurlijke positie van het gewricht, hierdoor kan de gewrichtsband uitrekken of scheuren. Een enkel verdraaien, van de trap vallen of jezelf opvangen met je handen wanneer je valt kunnen zorgen voor een verstuiking.

Een verrekking ontstaat door overbelasting of letsel, en herhaalde bewegingen. Iets optillen wat te zwaar is, een sportroutine die te inspannend is of andere herhaalde bewegingen tijdens sporten of werken zijn manieren om een verrekking op te lopen.

3. Verstuikingen en verrekkingen ontstaan meestal in verschillende lichaamsdelen
Verstuikingen ontstaan in lichaamsdelen die letsel oplopen wanneer je valt of een plotselinge draai maakt. Volgens de U.S. National Library of Medicine zijn er jaarlijks in de V.S. alleen al rond de 2 miljoen verstuikte enkels gemeld.

Enkels, polsen, knieën en vingers zijn de lichaamsdelen waar de meeste verstuikingen plaatsvinden. Verrekkingen vinden we juist meer in gebieden als de rug, schouder en hamstring omdat die gebieden gevoelig zijn voor overbelasting en herhaalde bewegingen.

Hoewel verstuikingen en verrekkingen verschillende blessures zijn hebben ze ook overeenkomsten. Dat is waarom mensen ze waarschijnlijk vaak door elkaar halen.

Laten we een paar overeenkomsten bespreken

Ze hebben een aantal dezelfde symptomen. Beide blessures zorgen voor pijn, zwelling en beperkte bewegingsvrijheid. De pijn kan matig of intens aanwezig zijn, afhankelijk van de ernst van de blessure. Voor zowel een verstuiking als een verrekking helpt een ice pack of het omhooghouden van het geblesseerde lichaamsdeel.

Soms is een operatie nodig. De meeste verstuikingen en verrekkingen helen met de tijd vanzelf weer, maar wanneer de scheur te groot is kan er een operatie nodig zijn om die te herstellen. Bij beide blessures is het belangrijk om een arts te bezoeken als een persoon last houdt van pijn en zwelling en beperkte bewegingsvrijheid in het gewricht.

Beide kunnen baat hebben bij chiropractie; Chiropractors kunnen wonderen verrichten voor nek- en rugklachten, maar chiropractie kan ook helpen om de impact van een verstuiking of verrekking te beperken.

Je hebt dubbel voordeel als je een chiropractor bezoekt voor verstuikingen of verrekkingen. De behandeling helpt de geblesseerde lichaamsdelen te herstellen en versterkt de gebieden rondom de blessure om herhaling te voorkomen.

Verstuikingen en verrekkingen kunnen er voor zorgen dat iemand een bepaalde activiteit niet meer kan uitoefenen. Het maakt niet uit of iemand topsporter is of graag in de tuin werkt, het is belangrijk om blessures te voorkomen.

Zorg ervoor dat je altijd voldoende stretchoefeningen doet en vermijd overbelasting om verrekkingen te voorkomen. Neem de moeite om je aan daarvoor bestemde looppaden, bruggen en trappen te houden om het risico op vallen en onverwachte bewegingen te verkleinen.

Wanneer je een verstuiking of verrekking hebt opgelopen, neem dan contact met ons op om een afspraak te maken. We hebben uitgebreide ervaring met patiënten die verstuikingen of verrekkingen hebben.

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijke schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *