Wat een chiropractie patiënt zou moeten weten over stretchen

stretchenWanneer je last hebt van spier of gewrichtspijn is het belangrijk om flexibel te blijven. Hoe flexibeler je bent hoe minder kans je hebt om jezelf verder te bezeren. Een van de beste manieren om er voor te zorgen dat je flexibel blijft is door te stretchen voor dat je gaat sporten.

Wel is het erg belangrijk om je spieren op te warmen alvorens je gaat stretchen. Als je dat niet doet loop je het risico om je gewrichten te overbelasten. Zorg dat je van te voren een paar minuten licht actief bezig bent geweest voordat je met stretchen begint. Dit kan bijvoorbeeld een korte actieve wandeling zijn of een paar simpele gymnastiekoefeningen.

Als je regelmatig bij de chiropractor komt kan die je adviseren welke stretchoefeningen het beste bij jou passen. Zo niet, dan kun je de volgende basisoefeningen gebruiken. Er zijn twee vormen van stretchen, statisch en dynamisch.

 

Statisch vs. Dynamisch

Statisch stretchen houd in dat je de stretchpositie een aantal seconden vasthoud om op die manier de spieren soepeler te maken. Dit is de methode waar de meeste mensen aan denken bij het woord stretchen. Toch is dynamisch stretchen net zo belangrijk. Bij deze methode beweeg je bepaalde lichaamsdelen om je spieren soepeler te maken.

Veel van de meest effectieve stretches voor rugklachten kan je gewoon thuis doen. Bijvoorbeeld: Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten vlak op de grond. Pak je rechter knie met beide handen en trek deze naar je borst. Hou deze houding 30 seconden vast en zet dan je knie terug. Herhaal dit met je linker knie. Je kunt ook beide knieën tegelijkertijd optrekken.

Een vergelijkbare oefening begint in dezelfde positie. In plaats van je knieën op te trekken laat je beide benen opzij vallen. Duw je knieën zo ver mogelijk naar de vloer terwijl je vlak op je rug blijft liggen. Hou deze positie 10 seconden vast en rol dan je benen naar de andere kant.

Een andere, veel door chiropractors geadviseerde oefening is een yoga oefening die de “kat positie” wordt genoemd. Dit gaat als volgt: Ga met je handen recht onder je schouders en op je knieën op de vloer zitten. Maak eerst een holle rug door je buik naar beneden te duwen, maak daarna een bolle rug door de tegenovergestelde beweging. herhaal deze oefening 3 tot 5 keer.

Dynamische stretches kunnen ook goed zijn bij spierpijn. Probeer bijvoorbeeld zogenaamde “handwalks” voor het stretchen van schouders en buikspieren. Sta rechtop en buig langzaam voorover totdat je je handen op de vloer kunt zetten. Loop vervolgens met je handen naar voren totdat je niet verder kunt. Loop dan met je handen terug tot je weer in de beginpositie bent.

Een laatste dynamische stretchoefening die je kan helpen je rugspieren te stretchen is de “schorpioen”. Ga op je buik liggen en strek je armen uit naar de zijkant. Beweeg dan langzaam je rechter voet richting je linker arm, daarna beweeg je je linker voet richting je je rechter arm. Zorg hierbij dat je op een langzame en gecontroleerde manier beweegt.

Wanneer je veel last hebt van spier en gewrichtspijn is het goed om zowel ’s ochtends als ’s avonds stretchoefeningen te doen. Door deze oefeningen in je dagelijkse routine te integreren kun je veel voorkomende blessures vermijden.

Maak voor meer instructies over deze oefeningen of meer stretchoefeningen een afspraak met je chiropractor!

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijke schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.