Een klein spiertje kan voor veel pijn zorgen: verminder klachten van het Piriformis syndroom met chiropractie!

piriformis syndroom

Een klein spiertje wat ergens diep in de bil ligt, heet de piriformis spier en heeft een essentiële functie bij het naar buiten draaien van het been.

Het piriformis syndroom is een pijnlijke aandoening die ontstaat als de piriformis spier te gespannen is en daardoor de heupzenuw irriteert. Dit kan zorgen voor pijn en gevoeligheid, soms zelfs doofheid, in de bil(len). Klachten van het piriformis syndroom kunnen soms helemaal doorlopen of uitstralen, naar het bovenbeen en in sommige gevallen zelfs tot in de kuit.

Er zijn twee herkenbare potentiele oorzaken voor piriformis syndroom. Eén daarvan is het lange periodes stilzitten op een dag, dit kan zorgen voor spanningen, zeurende pijn en tintelingen in de spier. De tweede is een letsel in het achterwerk, dit letsel kan ontstaan zijn door een val, ongeluk of een sportblessure. Door letsel kan de piriformis spier opzwellen en zo de heupzenuw irriteren.

Spasmen in de spier kunnen ook voor piriformis syndroom zorgen, de onderliggend oorzaak van spierspasmen blijven helaas nog vaak onbekend.

Wanneer iemand eenmaal piriformis syndroom heeft gehad is het jammer genoeg een terugkerende aandoening. Meestal veroorzaakt door overbelasting of lang zitten.

Wat de aanvankelijke oorzaak ook is, er zijn verschillende behandelingen om de pijnlijke symptomen van piriformis syndroom te verlichten en te helpen de aandoening te genezen.

Deze vier behandelmethoden worden vaak toegepast bij piriformis syndroom:

Medicijnen. Vrij verkrijgbare of door een arts voorgeschreven pijnmedicatie, ontstekingsremmers of spierverslappers helpen vaak goed om de pijn die piriformis syndroom geeft te verminderen. In sommige gevallen zal een arts een injectie direct in de spier geven om de klachten te verlichten.

Warmte. Een veel gebruikte manier om spieren te ontspannen is het toepassen van warmte. Iemand die last heeft van piriformis syndroom kan verlichting van pijn ervaren door regelmatig warmte toe te passen op de gevoelige spier.

Hoewel warmte therapie stijfheid van de spier vermindert en het genezingsproces ondersteunt, is het toch oppassen! Het is belangrijk om de spier niet te behandelen met warmte als er een kans bestaat dat er een scheurtje in zit. Bescherm daarnaast de huid tegen verbranding.

Beweging. De oorzaak van de aandoening is vaak een te strak gespannen piriformis spier, dus ook met de juiste oefeningen kan geprobeerd worden de spier te ontspannen en daarmee de symptomen te verminderen. Een chiropractor kan je de juiste oefeningen voorschrijven om te stretchen en eventueel het gebied sterker te maken. Een sterk lichaam zal de kans op herhaling van het piriformis syndroom in de toekomst verkleinen.

Hands On Therapie. Afzonderlijk of in samenwerking met andere behandelmethoden, deze vormen van therapie zijn ergbpopulair omdat ze snel effectief blijken en een medicatie vrije oplossing voor de pijn bieden. Massage is een veelgebruikte methode om piriformis syndroom te behandelen omdat het de bloedcirculatie in het pijnlijke gebied stimuleert. De masseur kan het gebied behandelen om de spierspanning te verlagen. Vaak echter is het effect van massage maar enkele uren of dagen. Een andere Hands On Therapie die veel verlichting geeft is chiropractie.

Chiropractoren zien het lichaam als geheel, de chiropractor gaat dus kijken waarom de pirifromis spier te strak staat. Zo gebruiken ze ook bekken- en wervelkolomcorrecties, gewrichtsmanipulatie en stretchen om de spier te ontspannen en het getroffen gebied helpen te herstellen. Ze zullen vaak ook andere lichaamsdelen behandelen om te zorgen dat het lichaam optimaal functioneert. Soms behandelen ze op een andere plaats als waar je de klacht voelt, bijvoorbeeld een been of voet, om de conditie van de piriformis spier te verbeteren.

Zoals we al eerder aangaven is het belangrijk, als de spier eenmaal is hersteld, om maatregelen te treffen om herhaling te voorkomen. Goed stretchen voordat je gaat sporten, (loop) pauzes inlassen als je de hele dag moet zitten en een goede houding van rug en bekken zorgen ervoor dat je minder risico loopt op het piriformis syndroom in de toekomst.

Heb je een vraag over hoe een chiropractor je kan helpen met de symptomen van piriformis syndroom, of andere klachten, neem dan contact met ons op

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijke schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.